Čtvrtek 28. 10. 2004 (03:04)
Počítače, internet, IT
Divný spamovací robot pro phpBB
Kamarád spravuje celkem sedm fór postavených na phpBB. Na něm běží i má Winárna (fórum o a pro Windows). Kamarád si mi stěžoval, že se mu do každého fóra registruje robot, který jako jméno generuje náhodné znaky, jako e-mail náhodné znaky + @hotmail.com nebo @aol.com a jako domovskou stránku zadává porno stránky, nabídky volně neprodejných léků, letadlové hry apod ... Ve fóru takto registrovaný uživatel (robot) není nijak aktivní. Podle kamaráda mu prý stačí, že ve stránce profilu uživatele si Google najde jeho odkaz. Prý tak vzniká linkfarma a vylepšují se pozice zadaným stránkám ve vyhledávačích. Říkal jsem mu, že by pak bylo logičtější, kdyby robot byl aktivní i v diskuzích, což není. Kamarád na to, že by to bylo moc nápadné a robot by byl vybanován a je pro něj lepší, když si u nepozorného admina založí desítky účtů s různými odkazy, kterých si nikdo nevšimne - až na indexovací roboty ...Přijde mi to jako spiklenecká teorie, avšak podíval jsem se do administračního centra Winárny a hle - robot řádil i u mě. A já pořád netušil, proč mi chodí z Hotmailu zprávy, že z e-mailu winarna@macich.net nemohl být e-mail na neco@hotmail.com doručen, protože příjemce neexistuje. No, jak můžete poslat zprávu o úspěšné registraci a přivítání ve fóru, když je adresa náhodně vygenerovaná, že?!
Všechny robotem založené účty jsem smáznul a zavedl nějaká preventivní opatření.
A co ostatní provozovatelé phpBB fór? Nemáte stejný problém? Do této chvíle jsem (na ICQ) zjistil, že je nás už devět lidí (a celkem 18 fór), u kterých je robot jako doma.
Má odpověď: Ano, russia, to sedí. Odkazované stránky jsou také nejčastěji *.ru ...
Reagoval Jirka Pavlík ml.: No, me zaregistroval pres 50 uctu na mem http://forum.mafia-jpas.net. Smazal jsem je a pro registraci je na nem potreba kliknuti v emailu. Zatim to zabira. Kdybych to ale vedel dopredu uz bych forum udelal asi na puBB, miniBB...
Reagoval rony: co tak sledovat forum phpbb, tam na registraciu predsa uz su pluginy nie? mimochodom nijako vazne som si nevsimol, ze by stranky generovane PHPBB mali vyraznu vahu v Google - zrejme je to kvoli ich tazkopadnej strukture - ked totiz bezne hladam na google, velmi sporadicky natrafim na forum postavene na PHPBB.
Má odpověď: Stránky phpBB pravidelně sleduji. Co myslíš, že jsou ta preventivní opatření, o kterých píšu? ;-)
Reagoval Michal Kec (Mik): Na http://forum.czilla.cz už spammer taky řádil. Kromě promazání URL z jejich profilu jsou také zavedena jistá opatření. ;-) http://forum.czilla.cz/robots.txt Takže pokud nebudou aktivní, mají utrum. A aktivní spammery odhalí moderátoři. :-)
Reagoval Victorius: rony: na tom nezáleží to s tím nesouvisí. Tam jde o to posounout tu ruskou stránku směrem nahoru. Trochu jsem studoval SEO :) Jde o to, že google (krom jiného) řadí stránky také podle toho, kolik jiných serverů na ně odkazuje, takže když se ten rus registruje ve fóru získá odkaz na víc, když se registuje ve 100 fórech, může se dostat na první místo v googlu
SLEDOVAT ZMĚNY | VYTISKNOUT | Podělte se o odkaz na linkuj.cz nebo del.icio.us
Stálý odkaz (permalink): Stálá adresa tohoto zápisku je http://blog.macich.net/1098932694-divny-spamovaci-robot-pro-phpbb.html (pro IE: vložit do schránky | přidat k oblíbeným). Chcete-li na zápisek odkázat, použijte ji.
Další zápisky: Následujícím zápiskem je spot Quake 4 vystupuje ze stínu Doomu 3 Předešlým zápiskem je spot Vánoce u mobilních operátorů nejsou pro (současné) zákazníky Další pak naleznete při navigaci z hlavní stránky. Můžete se také podívat na seznam všech zápisků.
Aktuální místo vašeho pobytu: Macich.NET » Blog počítačového nadšence » Počítače, internet, IT » Divný spamovací robot pro phpBB
